Guest: Every month a guest artist by Bianca van Baast
September 2014 - Natasja Bennink

Guest

About/
Contact

 

Begin juni koos ik een bankje uit in het Jacob Cramerpark waar ik wachtte tot het Drents Museum opende. Een paar minuten later betrad ook een ouder echtpaar het park en hoorde ik de vrouw tegen haar man zeggen, “Stoere meid”. Ik kon dit alleen maar beamen. We keken met zijn drieën naar het bronzen beeld ‘Venus van Drenthe’ door Natasja Bennink. Een staand vrouwenfiguur met haar armen over elkaar en de kin trots omhoog, naakt en puur.

De beschrijving ‘puur’ kan voor elk werk van Natasja Bennink opgaan. Maar ook oer, geaard en zonder poespas. De beeldhouwster toont de mens, met name de vrouw, zoals ze zou moeten zijn. Niet zondig en zedig zoals de kerk haar eeuwenlang heeft afgebeeld. Of onzeker en respectloos naar zichzelf, zoals we haar nu regelmatig in de media terug zien. Maar vrij, trots, vol passie en handelend vanuit zelfvertrouwen. Het is de innerlijke kracht die zij weet vast te leggen.

Via haar beelden lijkt Bennink het leven te vieren. Het beeld Lief buikje doet me dan ook denken aan de moedergodin, symbool voor vruchtbaarheid, de cyclus van groei, creativiteit, liefde, seksuele vereniging en zorg.
Door het weglaten van het gezicht wordt het figuurtje anoniem en kan elke vrouw zich herkennen in deze aanstaande moeder. De beeldhouwster toont haar als 100% vrouw en vol hoop gericht op de toekomst. Mede dankzij de vluchtige, rauwe toets waarmee het beeld is opgebouwd ervaren we de kracht waarmee deze aanstaande moeder in het leven staat.

Natasja Bennink - Lief buikje

Het werk van onze gastkunstenaars is te koop.
Geïnteresseerden kunnen contact opnemen.
Natasja Bennink - Lief buikje
Brons
12cm hoog (incl sokkel)
€ 500,-

Voormalige gasten/ Previous guests:  Jan Bosschaert
Jef Snauwaert

Judith Rosema
Laura Hoek
Lidewij van de Berg
Margot Homan
Marianne van Hest
Norbert Grimm
Peter Hiemstra
Poen de Wijs
Raf Veulemans
Walter Brems