Guest: Every month a guest artist by Bianca van Baast

August 2014 - Ger Stallenberg

Guest

About/
Contact

 

Op een mooie lentedag halverwege mei reed ik naar het atelier van Ger Stallenberg. Op een korte ontmoeting na, kende ik de kunstenaar niet, maar zijn schilderijen daarentegen bewonderde ik al jaren.
Zijn kleurige landschappen blijven na aanschouwing vaak nog uren op mijn netvlies aanwezig. Niet onaangenaam moet ik zeggen.
Onderweg naar zijn atelier kreeg ik het gevoel dat ik me voortbewoog door zijn schilderijen. De zon scheen en de korenbloemen en klaprozen die Stallenberg zo goed weet vast te leggen, deinden zachtjes mee op een briesje.

Dat intens genieten van een mooie dag en het loslaten van dagelijkse beslommeringen weet Ger Stallenberg als geen ander weer te geven. In zijn schilderijen is het altijd goed en vredig. Een kwetsbare bloem of vogel, uitgewerkt tot in detail, wordt altijd liefdevol beschermt door zijn kalme omgeving. De schilderijen lijken een belofte in zich te hebben; zoals de natuur elke lente weer tot bloei komt, zo verzekerd het ons dat we elke crisis te boven zullen komen. Net als in Born again. Het schilderij toont ons een nieuwe morgen vol mysterie. De bloemen, dit keer verspreid over het veld, rijzen op bij het eerste ochtendlicht. De belofte van de dag is een nieuw begin met nieuwe kansen.

Behalve dat de schilderijen figuurlijk perspectief bieden, kennen de landschappen van Stallenberg ook letterlijk diepte, mede dankzij de gelaagdheid van het werk. Ongeacht hoe figuratief het eindresultaat ook is, elk schilderij begint abstract. Vanuit kleurrijke verftoetsen bouwt Stallenberg zijn schilderijen intuïtief in lagen op. Verfvlekken, terpentinesporen, transparante en dekkende verfdelen dragen bij aan het organische uiterlijk van de natuur. Hierdoor wordt het landschap bijna tastbaar, alsof je op de grens van een nog onbetreden wereld staat, klaar om de eerste stap te zetten.

Ger Stallenberg - Born again

Het werk van onze gastkunstenaars is te koop.
Geïnteresseerden kunnen contact opnemen.

Ger Stallenberg - Born again
Olieverf op paneel
50 x 15cm
€ 2950,-
   
Voormalige gasten/ Previous guests:

Jan Bosschaert
Jef Snauwaert

Judith Rosema
Laura Hoek
Lidewij van de Berg
Margot Homan
Marianne van Hest
Norbert Grimm
Peter Hiemstra
Poen de Wijs
Raf Veulemans
Walter Brems