July 2014 - Eddy Roos

Guest: Every month a guest artist by Bianca van Baast

Guest

About/
Contact

 

In 1880 kreeg beeldhouwer August Rodin van de Franse Staat de opdracht om een monumentale bronzen deur te ontwerpen voor een nieuw museum. De kunstenaar ontwierp de ‘Hellepoort’, geïnspireerd op La Divina Commedia van Dante. Veel van zijn bekende groepen en figuren werden afgeleid van of opgenomen in deze toegangsdeur. Rodin werkte tot zijn dood aan de Hellepoort die uiteindelijk 186 figuren telde.

In 1975 gaf mevrouw T.F. Clevering-Meijer de Nederlandse beeldhouwer Eddy Roos de opdracht een beeld te maken voor Landgoed Borg Verhildersum. De opdracht werd voor Roos, net als bij Rodin, een opdracht voor het leven.
Sinds de eerste toezegging in de jaren 70 zijn er 13 sculpturen gerealiseerd. Momenteel wordt er hard gewerkt aan een veertiende beeld dat deel uit gaat maken van de beeldenreeks ‘vijf elementen’; water, hout, vuur, aarde en metaal.

Het beeld ‘Aarde’ dat deze maand op Guest getoond wordt is een tussenontwerp van de ‘Aarde’ die we op Landgoed Borg Verhildersum tegenkomen. Het beeld is een stuk kleiner, maar weet desondanks nog steeds te beroeren. Net als in zijn tekeningen, etsen en choreografie weet de kunstenaar in dit beeld een innige verbinding te creëren tussen twee zielen. En doordat de figuren half ‘liggend’ op een ronde sokkel zijn geplaatst i.p.v. statisch staande op een voetstuk, lijken ze constant in beweging. Als toeschouwer kun je enkel kijken en genieten, terwijl deze twee figuren zich in elkaar verliezen en wegdrijven richting hun eigen wereld.

Eddy Roos - Aarde

Het werk van onze gastkunstenaars is te koop.
Geïnteresseerden kunnen contact opnemen.
Eddy Roos - Aarde
Brons
70 x 90cm

12.000,-

oplage 8
Voormalige gasten/ Previous guests:

Jef Snauwaert
Judith Rosema

Laura Hoek
Lidewij van de Berg

Margot Homan

Marianne van Hest
Norbert Grimm
Peter Hiemstra
Poen de Wijs
Raf Veulemans
Walter Brems